DW-warmtepompen-aandachtspunten

Blog over duurzaam verwarmen

Aandachtspunten bij het laten installeren van een warmtepomp

De installatie van een warmtepomp is ingewikkelder dan van een cv-ketel. Het neemt dan ook wat meer tijd in beslag. Laat de installatie altijd door een professional uitvoeren. Die weet precies hoe de warmtepomp in jouw woning het beste tot zijn recht komt. Wil je de juiste vragen kunnen stellen? Lees dan hier de belangrijkste aandachtspunten bij de installatie van een warmtepomp. 


Voldoende waterreserves

Hybride of all electric, elk warmtepompsysteem moet voldoende vrije systeeminhoud – ofwel: waterreserves - hebben. Want ook als alle thermostaat- of radiatorknoppen dicht zijn gedraaid en het rondpompen stokt, moet het systeem genoeg water ter beschikking hebben om warmte of koude af te kunnen geven. Om die reden zal de installateur vaak een bypass aanleggen naar een buffervat in het leidingsysteem. Met de extra liters water die het systeem daarin kwijt kan, is doorstroming altijd gegarandeerd. Zo voorkom je dat de warmtepomp vaak aan en uit schakelt en onderdelen voortijds defect raken. Remeha hanteert als stelregel: voor elke kW aan vermogen, moet het systeem vijf keer zoveel liters water aan reserve beschikbaar hebben. Een Elga van 4 kW heeft dus minimaal 20 liter vrije systeeminhoud nodig om goed te functioneren. 


Zorg voor de juiste aansluitingen

Elke warmtepomp heeft een stroomaansluiting nodig. Het is belangrijk dat dit een goed geaard stopcontact is. Heb je een hybride warmtepomp van 4 kW, dan kan je die meestal aansluiten op een bestaande groep in de meterkast. Let wel op dat deze groep niet al te zwaar belast wordt door een andere grote verbruiker zoals een wasmachine, wasdroger of keukengroep. Voor warmtepompen die een vermogen van 6 kW of meer hebben, moet de installateur altijd een aparte voeding aanbrengen vanuit de meterkast. 


Bij een hybride systeem, is de warmtepomp de kapitein op het schip. De installateur zorgt ervoor dat de warmtevraag altijd naar de warmtepomp gaat. De warmtepomp zal proberen om de warmte als eerste te leveren. In situaties waar dat niet lukt, schiet de cv-ketel te hulp. Die is aangesloten op de warmtepomp. De warmte van de cv-ketel komt dus altijd via de warmtepomp in de installatie. 


Waterzijdig inregelen

Voor maximaal comfort en rendement van de warmtepomp, is het belangrijk dat de installatie hydraulisch in balans is. Dat bereik je door de hoeveelheid water die naar elke radiator of convector gaat – en weer terugkomt – goed af te stemmen op de warmtevraag per ruimte. De radiatoren die vlak bij de warmtepomp staan, hebben de minste weerstand, de radiatoren die ver weg staan het meest. De inregeling moet ervoor zorgen dat die weerstanden gelijk worden en alles in de pas loopt. 


Juist omdat de retourtemperatuur van warmtepompen laag en constant moet blijven, is waterzijdig inregelen bij warmtepompen van groot belang. Als de warmteafgifte in de warmtepompinstallatie niet in balans is, kan dat leiden tot een kortere levensduur en hoger energieverbruik.


Voorkom geluidsoverlast

Heeft je warmtepomp een buitenunit? Denk dan na over het geluid dat die voortbrengt. Laat de buiten-unit bijvoorbeeld niet onder een slaapkamerraam plaatsen, en denk ook aan de buren. Zorg er altijd voor dat de buitenunit goed bereikbaar is voor onderhoud. 

Lees ook