Duurzaam wonen - isoleren - Beter buiten begint binnen - Remeha

Blog over duurzaam verwarmen

Is isoleren nodig voor de aanschaf van een warmtepomp

Moet je je woning laten isoleren als je een warmtepomp wil laten plaatsen? Over het algemeen geldt dat dit altijd een goede maatregel is. Of isolatie noodzakelijk is, ligt aan het type warmtepomp dat je laat plaatsen. Beter gesteld: hoe goed je huis is geïsoleerd, bepaalt voor welk type warmtepomp het geschikt is. 


Waarom is het goed om je huis te isoleren?

Mensen die hun huis isoleren, ervaren meer comfort én besparen op de energiekosten. Een goed geïsoleerde woning raakt warmte minder snel kwijt en voorkomt tocht. Dit betekent dat het huis sneller is opgewarmd en dat deze warmte bovendien langer blijft hangen. Zo hoeven de bewoners minder te stoken en besparen ze dus geld. Isoleren kan in de vorm van dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of glasisolatie. De kosten en besparingen bij het isoleren van je huis, zijn van verschillende factoren afhankelijk. Bovendien zijn hiervoor subsidies beschikbaar.


Verwarmen met lage temperaturen

Over het algemeen geldt: hoe beter de isolatie, hoe beter een huis geschikt is voor een warmtepomp. Een warmtepomp verwarmt jouw woning namelijk met een watertemperatuur van maximaal 50 graden. Dat is een lagere maximumtemperatuur dan die van een cv-ketel. We spreken daarom ook wel van lagetemperatuurverwarming. Bij beter geïsoleerde woningen is dit genoeg voor een comfortabele temperatuur in huis. Maar voor een slecht geïsoleerde woning geldt dit meestal niet.


Isoleren een must voor all-electric 

Voor het aanschaffen van een warmtepomp is isolatie dus altijd een goede zaak. Is dit ook absoluut noodzakelijk? Dat hangt vooral af van het type warmtepomp. Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die zelfstandig functioneert, zonder cv-ketel achter de hand. Hierbij moet lagetemperatuurverwarming dus genoeg zijn om het huis te kunnen verwarmen. Goede isolatie is dan een must.



isoleren als eerste stap van verduurzaming



Isoleren bij een hybride warmtepomp

Is een all-electric oplossing niet haalbaar in jouw woning? Dan is een hybride warmtepomp een betere keuze. Deze warmtepomp is gekoppeld aan een cv-ketel, die altijd kan bijspringen op momenten dat de warmtepomp het zelf niet aankan. Dit betekent dat de hybride warmtepomp vrijwel altijd kan worden toegepast, ook in minder geïsoleerde huizen. Het recente onderzoek ‘Demonstratieproject Hybride Warmtepompen in de gebouwde omgeving’ toont aan dat de hybride warmtepomp in veel verschillende soorten woningen uit verschillende bouwjaren uitstekend rendeert, zelfs zonder bouwkundige aanpassingen. 

Lees ook

Duurzaam wonen - moet je je cv-ketel vervangen voor een hybride warmtepomp - Remeha

Duurzaam wonen

CV-ketel vervangen als ik een hybride warmtepomp koop?

DW-warmtepompen-aandachtspunten

Duurzaam wonen

Aandachtspunten bij de installatie van een warmtepomp.