Duurzaam wonen - Remeha - Een close-up van een vloerverwarmingssysteem met witte leidingen die in een zigzagpatroon over een geïsoleerde ondergrond zijn gelegd.

Blog over duurzaam verwarmen

Kan een hybride warmtepomp zonder vloerverwarming?

Een hybride warmtepomp is voor bijna elke woning een goede oplossing. Het is een prima manier om tot 70% op je gasverbruik te besparen, CO2-uitstoot te verminderen en te genieten van een comfortabele woning. En je hoeft niet per se vloerverwarming te hebben of aan te leggen. 


Comfortabel verwarmen

Als je een hybride warmtepomp wilt combineren met je huidige radiatoren, is het belangrijk te weten met welke watertoevoertemperatuur je je woning warm krijgt. Als dat lukt met ongeveer 60 à 70 graden, dan heb je een hoog rendement van je warmtepomp. Een hybride warmtepomp kan een watertemperatuur realiseren van zo’n 50 à 55 graden en dan hoeft de cv-ketel dus weinig bij te springen (alleen als het echt kouder wordt). Bij een lagere watertoevoertemperatuur is de stralingswarmte van een radiator wat minder. De woning wordt comfortabel warm, maar het opwarmen duurt langer. 


Minimale rendementsverschillen 

Vloerverwarming werkt optimaal met een hybride warmtepomp, maar een hybride warmtepomp functioneert ook prima zonder vloerverwarming. Vloerverwarming vraagt een lage watertoevoertemperatuur om je woning comfortabel te verwarmen. Bij vloerverwarming verwarm je je woning ook vanaf het koudste punt. Warmte stijgt, dus de hele woning en elke ruimte komt gelijkmatig op temperatuur en dat geeft een aangenaam gevoel van warmte. Met vloerverwarming kan je een groter deel van het jaar genieten van verwarming door de hybride warmtepomp. Uit onderzoek blijkt dat de besparingen met een hybride warmtepomp groot zijn. Ook met radiatoren. Je bespaart tot 70% op je gasverbruik. 



buffervat nodig bij elektrische warmtepomp



Is een buffervat nodig zonder vloerwarming? 

Soms, niet altijd. Met een buffervat vergroot je de inhoud van je installatie. Als je radiatoren hebt, zitten er vrijwel altijd kranen op. Open-en-dicht kranen of thermostaatkranen. Zijn de kranen dicht of is de ingestelde temperatuur bereikt, dan is er te weinig systeeminhoud in je installatie. In zo’n geval zorgt een buffervat ervoor dat je warmtepomp in ieder geval minimaal 10 minuten draait. Gebeurt dat niet dan gaat dat ten koste van de levensduur van je warmtepomp. Of je een buffervat nodig hebt, kan je installateur je vertellen.

Lees ook

Duurzaam wonen - moet je je cv-ketel vervangen voor een hybride warmtepomp - Remeha

Duurzaam wonen

CV-ketel vervangen als ik een hybride warmtepomp koop?

Duurzaam wonen - Remega - Een dakkapel van een huis met zonnepanelen op het dak, onder een heldere blauwe lucht

Duurzaam wonen

Heb je zonnepanelen nodig bij een warmtepomp?