Energietransitie - mag elke installateur een warmtepomp plaatsen - Beter buiten begint binnen - Remeha

Blog over duurzaam verwarmen

Niet elke installateur mag een warmtepomp plaatsen.

Het installeren van een warmtepompen is geen rocket science, maar het is ook niet bepaald niks. Installateurs die warmtepompen plaatsen, zijn daar speciaal voor geschoold en hebben er de juiste papieren voor in huis. Remeha maakt het je makkelijk om een professionele installateur te vinden. Voor elk type warmtepomp koppelen we je aan een specialist uit ons netwerk.


Warmtepompen bevatten koudemiddelen. Deze zorgen voor het transport van de warmte. In de meeste gevallen zijn dit synthetische koudemiddelen, we noemen die F-gassen. Omdat deze gassen bij lekkage schadelijk kunnen zijn, is het belangrijk dat monteurs die aan warmtepompen werken, weten wat ze doen. Ze zijn dan ook verplicht een opleiding te volgen en een F-gassen certificaat te behalen. Ook het bedrijf waarvoor ze werken moet gecertificeerd zijn. Dat betekent dat ze aan strenge eisen voldoen op het gebied van gereedschappen, meetinstrumenten en de registratie van installaties met F-gassen. Zo weet je zeker dat er niks mis kan gaan.


Monoblock warmtepompen zijn uitgezonderd

Er is één uitzondering op de verplichting voor het F-gassen certificaat. Als het een gesloten systeem betreft, zoals een monoblock warmtepomp, dan hoeft jouw installateur dat specifieke certificaat niet te hebben. Bij monoblock warmtepompen loopt er namelijk geen koudemiddel door de leidingen naar binnen. Het middel zit alleen in de buitenunit. De leidingen die van de buitenunit naar binnen lopen, bevatten in dit geval alleen water. 


Meerdere certificaten

De meeste monteurs die warmtepompen plaatsen, hebben meerdere certificaten op zak. Een van de belangrijkste is het certificaat Vakmanschap CO, onderdeel van de gasketelwet. Alleen installateurs met dit verplichte certificaat mogen werken aan cv-ketels, dit geldt dus ook voor het plaatsen van hybride warmtepompen. Zo worden ongevallen door koolmonoxidevergiftiging zoveel mogelijk terug gedrongen. Daarnaast is er het vakmanschapscertificaat voor warmtepompen. En het ACB-certificaat voor natuurlijke koudemiddelen. Daar mag je best naar vragen voordat je iemand een opdracht verleent.


Eigen netwerk van professionals

Remeha beschikt over een uitgebreid netwerk van professionele partner-installateurs die onze warmtepompen goed kennen en er al heel wat hebben geplaatst. In onze eigen Remeha Academy trainen we hen in het installeren, inregelen en in bedrijf stellen van onze warmtepompen. Voor hybride warmtepompen hebben we een speciaal netwerk van ‘Hybrid Heroes’. Deze installateurs weten de twee apparaten vakkundig aan elkaar te koppelen en hebben alle certificaten in huis. Zowel voor het installeren van cv-ketels als voor (hybride) warmtepompen. 


Vind een installateur in de buurt

Met de "Vind een installateur tool" leiden we je snel en eenvoudig naar installateurs in jouw buurt die deskundig en ervaren zijn met onze warmtepompen. Klik simpelweg op het product waarin je geïnteresseerd bent – hybride of volledig elektrisch – en je ziet meteen waar je terecht kunt.  

Lees ook

DW-warmtepompen-aandachtspunten

Duurzaam wonen

Aandachtspunten bij de installatie van een warmtepomp.

Duurzame oplossingen - wat is COP SCOP - Beter buiten begint binnen - Remeha

Duurzaam wonen

Hoe lang duurt het installeren van een warmtepomp?

Wat kost het onderhoud van een warmtepomp

Duurzame oplossingen

Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?