Een warmtepomp vermindert het gasverbruik, maar om dit te bereiken verbruikt de warmtepomp elektriciteit. De hoeveelheid stroom die de warmtepomp verbruikt varieert per situatie. Dit hangt af van de mate van isolatie, het afgiftesysteem, de warmtevraag van de bewoners en de COP (Coefficient of Performance), die wordt bepaald door de temperatuur van de bron.
Er is een gemiddelde COP bekend, evenals het gemiddelde gasverbruik per Nederlands huishouden. Op basis hiervan kan een rekenvoorbeeld worden gemaakt om het extra stroomverbruik van jouw warmtepomp te berekenen.
Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 1.200 m³ gas per jaar. Hiervan wordt 1.000 m³ gas gebruikt voor het verwarmen van de woning en 200 m³ gas voor het verwarmen van tapwater. Een hybride warmtepomp bespaart gemiddeld 70% van het gas dat nodig is voor het verwarmen van de woning, wat neerkomt op een besparing van gemiddeld 700 m³ gas per jaar voor een gemiddeld Nederlands huishouden.
In de volgende berekening gaan we uit van het gemiddelde COP van 4,10 en 1 m³ gas staat gelijk aan 10 kWh stroom.
De warmtepomp zal 10 kWh / 4,10 COP = 2,4 kWh aan stroom verbruiken per bespaarde 1 m³ gas. Bij een lager COP zal de warmtepomp meer stroom verbruiken en met een hoger COP zal de warmtepomp minder stroom verbruiken.
Voorbeeld berekening stroomverbruik: Hybride warmtepomp
Besparing gas verwarmen woning: 1.000 m³ * 0.7 = 700 m³
Extra kWh elektriciteit per jaar: 700 m³ x 2,4 kWh = 1.680 kWh
Voorbeeld berekening stroomverbruik: All-electric warmtepomp
Besparing gas verwarmen woning: 1.200 m³
Extra kWh elektriciteit per jaar: 1.200 m³ x 2,4 kWh = 2.880 kWh
Gerelateerde FAQ:
1. Wat houdt de hybride modus van mijn warmtepomp in?
2. Hoe werkt de stooklijn in de Remeha Home app?
3. Wat houdt de regelstrategie van mijn warmtepomp in?
4. Welke stooklijnwaardes gebruik ik met mijn Remeha warmtepomp?