In dit artikel behandelen we de stooklijn in de Remeha Home app. Om direct naar een onderwerp te gaan selecteer je deze hieronder.
- Wat is een stooklijn en hoe werkt het?
- Waarom zou ik een stooklijn gebruiken?
- Wat heb ik nodig om een stooklijn in te stellen in de Home app?
- Hoe stel ik de stooklijn in?
Wat is een stooklijn en hoe werkt het?
Een stooklijn is de verhouding tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het verwarmingswater. Hoe warm het verwarmingswater moet zijn om een woning te verwarmen, is afhankelijk van de temperatuur buiten: hoe kouder het buiten is, hoe warmer het verwarmingswater zal zijn.
Omdat warmtepompen met een lagere verwarmingswater temperatuur werken dan een traditionele Cv-ketel, is het belangrijk om de temperatuur zo optimaal te regelen. Een verkeerde temperatuur heeft snel voelbare effecten op het comfort: bijvoorbeeld het opwarmen duurt te lang of het verbruik is te hoog (te hoge temperatuur)
Tijdens de installatie van je (hybride) warmtepomp of Cv-ketel zorgt de installateur ervoor dat de stooklijn correct ingesteld wordt. De installateur gebruikt verschillende informatie voor het bepalen van de stooklijn, zoals: kwaliteit van isolatie, grootte van het huis en het aantal en het type afgiftesystemen (denk aan vloerverwarming of radiatoren). Een stooklijn kan lager worden ingesteld voor huizen met een goede isolatie en een geoptimaliseerd afgiftesysteem voor lage temperaturen, zoals vloerverwarming.
Let op, bij de eerste keer instellen van de stooklijn is er geen garantie dat deze direct optimaal is voor de woning. Het is mogelijk dat deze aangepast moet worden als het systeem enige tijd in gebruik is. Dit kan komen doordat:
- De isolatie afwijkt van de verwachting
- Het afgiftesysteem beter werkt beter bij een andere stooklijn
- Het systeem is tijdens de zomerperiode geïnstalleerd is en kan pas goed ingeregeld worden bij meer verwarmingsverbruik
- De gebruiker een aanpassing vraagt op basis van comfort- of verbruikswensen
Waarom zou ik een stooklijn gebruiken?
Een optimale stooklijn zorgt voor een zo hoog mogelijke efficiëntie van een warmtepomp of cv-ketel. Dus een zo laag mogelijk verbruik.
Naast een goede efficiëntie zorgt een stooklijn er ook voor dat er comfort wordt ervaren. Met comfort bedoelen we dat de woning prettig aanvoelt en dat een verhoging van de ingestelde temperatuur binnen een redelijke tijd wordt gehaald.
Wat heb ik nodig om een stooklijn in te stellen in de Home app?
Om de stooklijn te kunnen instellen heb je het volgende nodig:
- Een eTwist thermostaat die verbonden is met het WiFi netwerk met software versie V2.25.0 of hoger*
- Een Remeha CV-ketel, Hybride-warmtepomp of warmtepomp
- Een buiten temperatuursensor op de gevel van de woning
* De functionaliteit is niet beschikbaar in combinatie met een eTwist RF
De stooklijn kan alleen gebruikt worden als de regelstrategie op de eTwist ingesteld staat op:
- Buiten
- Kamer & buiten
- Automatisch
Bij Strategie “Kamer” kan de stooklijn niet gebruikt worden. Stel indien nodig de juiste strategie in op de eTwist. De instelling is te vinden onder: Hoofdmenu > Installateur > Ja > Regelstrategie > Een Regelstrategie selecteren
Hoe stel ik de stooklijn in?
- Open de Remeha Home app
- Klik rechtsonder op meer
- Selecteer instellingen
- Selecteer Stooklijn
- Selecteer, indien mogelijk, de zone die je wilt instellen
- Stel de gewenste waarden in
Het doel van de stooklijn is om het systeem zo efficiënt mogelijk te laten werken terwijl het comfort goed blijft. Probeer de stooklijn zo laag mogelijk te houden zonder dat dit impact heeft op het comfort. De stooklijn wordt weergegeven in een grafiek. In de grafiek zie je het resultaat van de instellingen die je doet.
Aan de rechterzijde op de verticale as wordt de temperatuur van het systeemwater weergegeven. Aan de onderzijde op de horizontale as wordt de buitentemperatuur weergegeven.
Beweeg met je vinger van links naar rechts over de grafiek om in de pop-up te zien welke watertemperatuur geproduceerd wordt bij een specifieke buitentemperatuur. In het voorbeeld hieronder zie je dat de aanvoertemperatuur 50 graden zal zijn bij een buitentemperatuur van 0 graden.
Er zijn twee parameters beschikbaar om de stooklijn aan te passen:
Voetpunt
Het voetpunt van de stooklijn is de aanvoertemperatuur die nodig is om de woning op temperatuur te houden wanneer de buitentemperatuur 20 graden is. Dit is de laagste aanvoertemperatuur mogelijk voor het systeem. Stel je deze hoger in, dan zal de gehele lijn omhoog gaan en wordt er bij alle buitentemperaturen een hogere watertemperatuur geproduceerd. We adviseren deze waarde alleen aan te passen als er comfortklachten blijven ontstaan ondanks het verhogen van de helling. Dit kan ten koste gaan van het verbruik.
Helling
De helling is een parameter die bepaald hoe snel de temperatuur van het verwarmingswater verhoogd moet worden als de buitentemperatuur daalt. De helling wordt uitgedrukt in een getal met een cijfer achter de punt, bijvoorbeeld 1.5. De waarde werkt als een factor en wordt gebruikt in een berekening om de aanvoertemperatuur te bepalen.
De berekening werkt als volgt:
Watertemperatuur = Voetpunt + ((20 – actuele buitentemperatuur) * helling)
In onderstaand voorbeeld wordt de berekening bij een voetpunt van 10 graden, een buitentemperatuur van 0 graden en een stooklijn van 2.0:
10 + ((20 – 0) * 2.0) = 50 graden Celsius.
Ruimtecompensatie CP240 met “Kamer & buiten”
Ruimtecompensatie (CP240) bij weersafhankelijk stoken wordt gebruikt bij de regelstrategie “Kamer & buiten”. Het is een extra regeltechniek die de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater verder verfijnt op basis van de gemeten binnentemperatuur. Dit betekent dat naast de buitentemperatuur, ook de daadwerkelijke binnentemperatuur in een ruimte wordt meegenomen bij het bepalen van de benodigde aanvoertemperatuur voor het verwarmingssysteem.
Voorbeeld: bepalen aanvoertemperatuur weersafhankelijk stoken met ruimtecompensatie.
De gewenste binnentemperatuur is 20 graden.
De werkelijke binnentemperatuur is 18 graden.
Ingestelde ruimtecompenstatie (CP240) is standaard 3 graden.
- Verschil met setpoint: 20 – 18 = 2 graden
- Compensatie: 2 graden verschil x 3 graden per graad = 6 graden
- Gevolg: De aanvoertemperatuur wordt met 6 graden verhoogd om het binnen warmer te maken.
Uitgangspunten
Remeha heeft een aantal advieswaarden opgesteld voor het instellen van de stooklijn. Deze zijn gebaseerd op de mate van isolatie van het huis (bouwjaar), het type afgiftesysteem en hoe de thermostaat aangesloten is op de (hybride) warmtepomp (R-bus, Opentherm of Aan/Uit). Kijk in de handleiding van je product om de actuele advieswaarden in te zien.
Meerdere zones
Als je product meerdere zones ondersteund, dan zullen deze automatisch weergegeven worden in het menu stooklijn. Je kan dan de stooklijn per individuele zone instellen. Selecteer de zone waar je de stooklijn van wilt aanpassen om de grafiek en parameters weer te geven.
Gerelateerde FAQ:
1. Wat houdt de hybride modus van mijn warmtepomp in?
2. Mijn warmtepomp verbruikt te veel stroom
3. Wat houdt de regelstrategie van mijn warmtepomp in?
4. Welke stooklijnwaardes gebruik ik met mijn Remeha warmtepomp?