De juiste werking van een hybride warmtepomp hangt af van veel factoren. Om de werking van de hybride warmtepomp te optimaliseren, kun je de volgende handelingen ondernemen.
Woning optimalisatie
Maak het de warmtepomp zo makkelijk mogelijk om de woning te verwarmen en op een comfortabele temperatuur te houden door de woning zo goed mogelijk te isoleren. Denk hierbij aan beglazing, dak-, muur- en vloerisolatie.
Door een verbetering in het afgiftesysteem kan er veel winst worden behaald. Door een lagere aanvoertemperatuur te hanteren, zal de warmtepomp minder energie verbruiken. Dit kan worden gerealiseerd door grotere radiatoren te installeren met een hoger afgiftevermogen.
Ook kan lage temperatuurverwarming worden aangelegd, zoals vloerverwarming met een open verdeler of convectorradiatoren met ventilatoren. Met deze aanpassingen kan de aanvoertemperatuur nog verder worden verlaagd en het energieverbruik worden verminderd, waardoor de warmtepomp zelfs bij koude buitentemperaturen efficiënt kan verwarmen.
Wij raden het af om een verwarmingscircuit te knijpen of dicht te draaien. Wij raden het aan om het gehele verwarmingscircuit waterzijdig in te regelen en open te laten. op deze manier kan de warmtepomp op de meest efficiënte wijze verwarmen, omdat er altijd voldoende watervolume en doorstroming is.
Juiste parameters
De regelstrategie (CP780) is belangrijk voor de juiste werking van de hybride warmtepomp. Standaard is deze ingesteld op ‘automatisch’. Verander dit naar ‘Weersafhankelijk’. Hierdoor gaat het apparaat stoken op basis van de buitentemperatuur. Dit is de meest efficiënte en optimale regelstrategie van de warmtepomp. Lees hier meer over de regelstrategieën.
Bij hybride warmtepmpen staat de ‘Hybride modus’ (HP061) standaard ingesteld op ‘kosten’. Deze verandert niet, maar wel moet de juiste elektriciteitsprijs (HP062 en HP063) en gasprijs (HP064) worden ingevuld. Lees hier meer over de Hybride modus.
Juiste stooklijn
Een optimale stooklijn zorgt voor de hoogste efficiëntie van een warmtepomp of cv-ketel, wat leidt tot een lager energieverbruik.
Naast een goede efficiëntie draagt een stooklijn ook bij aan het comfort in de woning. Dit betekent dat de woning aangenaam aanvoelt en dat een verhoging van de ingestelde temperatuur binnen een redelijke tijd wordt bereikt. De ideale stooklijn is zo laag mogelijk, terwijl het comfort in de woning behouden blijft. Dus verlaag zo veel mogelijk de stooklijn tot het comfort verminderd. Verhoog de stooklijn op dat moment weer minimaal, zodat het comfort weer op pijl is en de optimale stooklijn wordt gehanteert. Let op: een te lage stooklijn kan leiden tot comfortklachten. Lees hier meer over de stooklijn instellen.
Manier van stoken
De manier van stoken is ook belangrijk om de werking van de warmtepomp te optimaliseren. Het is raadzaam om een constante temperatuur op de thermostaat aan te houden en nachtverlaging te vermijden. Door de woning op een constante, comfortabele temperatuur te houden, kan de warmtepomp op een lager vermogen blijven verwarmen.
Gerelateerde FAQ’s
1. Hoe bespaar ik het meest met een hybride warmtepomp?
2. Hoe kan ik meer gas besparen met mijn hybride warmtepomop?
3. Hoe stook ik het meest efficiënt met een hybride warmtepomp?
4. Wat houdt de hybride modus van mijn warmtepomp in?