De markt kan rekenen op totaalaanbieder Remeha
“Voor elke installateur en eindgebruiker met een verwarmingsvraag zijn we een goede partner. Met ons productportfolio bieden we altijd een oplossing.” Leonie Boelens is duidelijk over het voordeel dat Remeha zijn klanten biedt dankzij de integratie met Techneco. Naast Leonie Boelens praten we met Dennis van Heerwaarden. Ze vertellen onder meer over de samenwerking, leren van elkaar en het belang van investeren.
Remeha en Techneco: samen de producten
Over productontwikkeling
Leonie Boelens is product & innovation manager bij Remeha. Haar afdeling productmanagement beheert het productportfolio voor Remeha in de Benelux. Hoe werkt productontwikkeling bij Remeha? Leonie Boelens legt het uit: “Wij kijken samen met de afdelingen marketing, sales en kwaliteit naar de markt, zodat we weten wat er speelt, waar de concurrentie mee bezig is en hoe onze producten zich verhouden tot de wensen van onze klanten. Vervolgens bekijken we waar de kansen liggen. Op basis daarvan schrijven we een roadmap en een plan. Samen met R&D werken we een concept uit dat we vervolgens verder ontwikkelen. Tijdens de ontwikkeling worden prototypes gepresenteerd aan een selecte groep installateurs om zo ook weer feedback te verzamelen. De bevindingen die dat oplevert verwerken we in de ontwikkeling van het product.”
In 2021 maakt senior system engineer Dennis van Heerwaarden deel uit van het team van Leonie. Zijn rol is gedurende de overgangsfase van Techneco naar Remeha ietwat veranderd: “We richten ons minder op innovaties. Onze kennis en ervaring zetten we nu in om met bestaande producten nieuwe systemen te ontwikkelen die precies aansluiten op wat we in Nederland nodig hebben. Wij begrijpen de Nederlandse markt heel goed, dus bij de verdere ontwikkeling van nieuwe producten hebben we veel toegevoegde waarde.”
Leren van elkaar
Met de overname van Techneco verbreedt Remeha zijn portfolio en haalt het meer specifieke kennis en ervaring in huis. Dat betekent ook dat de medewerkers van Techneco veel meer te maken krijgen met cv-ketels. Dennis: “We zijn opgevoed met een volledige focus op warmtepompen. Maar als we warmtepompen met cv-ketels combineren, stellen we veel meer mensen in staat om te verduurzamen. De kracht zit ‘m in het feit dat je voor een groot deel van de woningen gezamenlijk veel meer kunt bereiken dan met één van de twee oplossingen.” Leonie Boelens haakt hier op in: “Bij Techneco is niet alleen veel kennis op het gebied van warmtepompen, maar ook op het gebied van nieuwbouw aanwezig. We zijn nu een totaalaanbieder met een expertisecentrum in Delft, waar veel kennis over warmtepompen is, en een expertisecentrum in Apeldoorn, voor cv-ketels.” Het is duidelijk dat medewerkers van beide bedrijven veel van elkaar leren en elkaar versterken.
Investeren in kwaliteit
Voor Techneco verandert er veel: het bedrijf wordt opgenomen in een veel grotere organisatie. En dat heeft duidelijke voordelen legt Dennis uit:
We merken dat we in een groter geheel opereren en dat we nu meer mankracht hebben om nog dieper op details in te gaan. Misschien leveren we iets in op de flexibiliteit die we als klein bedrijf hebben, maar we kunnen gezamenlijk nóg meer investeren in kwaliteit. Samen maken we het verschil.
Perfect voorbeeld van samenwerking
Een belangrijk voorbeeld van de samenwerking is de ontwikkeling van de Elga Ace. “Op het moment dat wij Techneco overnamen”, vertelt Leonie, “wisten we dat zij intensief bezig waren met de opvolger van de Elga. Vrij snel na de overname hebben we het R&D Competence Center bij het proces betrokken. Dankzij de samenwerking kon de Elga Ace worden ontwikkeld. De besturing ervan draait op het bekende Remeha platform en dat levert veel opties voor beheer op afstand op en geeft ruimte voor praktische applicaties. Lang voor de formele integratie zijn we dus van start gegaan met de samenwerking. Met het resultaat, de hybride warmtepomp Elga Ace, hebben we een prachtig product om de markt, die zich bezighoudt met de energietransitie, in beweging te brengen. Een perfecte timing.”
De samenwerking in de dagelijkse praktijk
De engineers in Delft vallen onder de product & innovation afdeling van Boelens. “Zoals gezegd combineren we in Delft bestaande producten op een nieuwe manier, specifiek voor de Nederlandse markt. We vallen wel onder Leonie, maar onze focus ligt meer op techniek. Wat betreft de samenwerking hebben we al prima ervaringen. Dit jaar laat zien hoe goed samenwerking op afstand verloopt. Verder werken we veel met de vestigingen van de BDR Thermea Group in Frankrijk en andere landen. Die internationale samenwerking is erg leuk – en de internationale collega’s krijgen we er zomaar voor niks bij. Dat is toch hartstikke mooi!”, vertelt Dennis enthousiast.
Volledige focus op verduurzaming
Techneco had een eigen portfolio gericht op verduurzaming en Remeha kijkt hoe dat in de volle breedte zo goed mogelijk te integreren is binnen het Remeha portfolio. Het gestalte geven aan de energietransitie heeft onafgebroken de aandacht. Daarbij verliest Remeha de cv-ketel natuurlijk niet uit het oog. “Qua techniek is de cv-ketel redelijk uitontwikkeld: de efficiency is echt enorm. Dat kan niet veel beter”, licht Leonie toe. “Maar er wordt zeker doorontwikkeld. We gebruiken nu natuurlijk veel aardgas, maar omdat we de CO2-uitstoot verder willen verlagen, zetten we flink in op de ontwikkeling van waterstof. Het grootste deel van onze huidige range cv-ketels functioneert al met 20% bijmenging van waterstofgas.”
Voordeel voor relatie van Remeha
“Met de integratie van Techneco zijn we echt de allround speler. We zijn niet langer uitsluitend expert op het gebied van cv-ketels, want op het gebied van warmtepompen bieden we hetzelfde expertiseniveau”, zegt Leonie. Dennis legt uit dat er nu twee speerpunten zijn: “In de nieuwbouw met all-electric warmtepomp oplossingen en in de bestaande bouw de hybride warmtepomp Elga Ace. Ik verwacht geen ommezwaai in technieken en in deze concepten zit nog veel rek. Daar zal de markt van profiteren.”
Een ander voordeel voor de relaties van Remeha, is het feit dat ze zich kunnen concentreren op samenwerking met één toeleverancier. “Het belang van het besturingssysteem en beheer op afstand wordt steeds belangrijker. Voor de installateur betekent dat een verandering in de manier van werken. Het blijkt ideaal om de samenwerking te concentreren op één toeleverancier, want dan heb je als installateur te maken met één platform, één manier van werken en een identiek besturingssysteem. Dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger. Voor elke installateur en eindgebruiker met een verwarmingsvraag zijn we een goede partner. Met ons productportfolio bieden we altijd een oplossing”, sluit Leonie af.
Benieuwd naar de andere interviews over de integratie?