Remeha draagt bij aan veldverwarming van RKC Waalwijk
Lange tijd leek het erop dat voetbalclub Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk (RKC Waalwijk) aan het eind van het seizoen 2019/2020 zou degraderen uit de Eredivisie. Door de beslissing van de KNVB om de competitie vanwege de coronapandemie niet uit te spelen en geen clubs te laten degraderen, blijft de club toch actief op het hoogste voetbalpodium van Nederland. Hierdoor kunnen de spelers van de andere Eredivisieclubs nog minimaal een seizoen genieten van de nieuwe veldverwarming, die met hulp van de cv-ketels van Remeha het veld ook in koude periodes in goede conditie houdt.
De club RKC ontstond in 1940 door een fusie van HEC, WVB en Hercules. In 1984 debuteerde RKC in het betaald voetbal, waarna de club met de karakteristieke geel-blauwe thuisshirts meerdere jaren tussen de Eerste divisie en de Eredivisie pendelde. Sinds 1996 speelt RKC Waalwijk in het Mandemakers Stadion. Omdat alle clubs in de Eredivisie altijd moeten beschikken over een goed bespeelbaar veld, moest RKC Waalwijk na de promotie naar het hoogste niveau veldverwarming aanschaffen. Voor de opwekking en de aanvoer van de warmte, die via de veldverwarmingsinstallatie het gras in koude tijden in goede conditie houdt, kozen RKC Waalwijk en stadioneigenaar De Mandemakers Groep voor de ketels van Remeha. De Werkendamse Verwarmings Centrale installeerde negen exemplaren van de Remeha Quinta Ace 160 die het veld op de juiste temperatuur houden.
Doelstelling
De realisatie van een betrouwbaar en energiezuinig verwarmingssysteem voor de warmteopwekking en -distributie voor de veldverwarming.
Resultaat
Installatiebedrijf de Werkendamse Verwarmings Centrale installeerde negen ketels van het merk Remeha Quinta Ace 160. De toestellen voorzien het veldverwarmingssysteem op energiezuinige wijze van warmte op het moment dat de weersomstandigheden hierom vragen. De status van de ketels is op afstand in te zien. Als een of twee ketels tijdens een wedstrijddag niet goed functioneren, springen de overige toestellen bij om de benodigde warmte te leveren.
Succesvol verloop
Leon Vink was in zijn functie van projectleider bij de Werkendamse Verwarmings Centrale nauw betrokken bij de installatie van de toestellen die de veldverwarming van warmte voorzien. In de zomerstop die voorafging aan het seizoen 2019/2020 realiseerde het installatiebedrijf de technische ruimte met daarin de installaties voor de veldverwarming. Van eind september tot begin oktober zetten Leon Vink en zijn collega’s tussen de wedstrijden van de Waalwijkse club door de laatste puntjes op de ‘i’. “Het project kende een aantal uitdagingen, met name omdat de maximale grondtemperatuur van het gras erg nauw luistert”, vertelt Leon Vink. “De partij die verantwoordelijk is voor het onderhoud van het veld gaf ons als randvoorwaarde mee dat de temperatuur van de grond niet hoger dan 9⁰C mag zijn. Voor de conditie van het gras is het ook belangrijk dat het veld niet te snel opwarmt, dus daar moesten we ook rekening mee houden. Door de combinatie van de juiste regeltechniek en de toestellen van Remeha is het gelukt om de aanvoer voor de veldverwarming te realiseren én aan de randvoorwaarden te voldoen.”
Leon Vink geeft aan dat vroegtijdig overleg met alle betrokken partijen een belangrijke rol speelde tijdens het project. “Voor onze werkzaamheden in het Mandemakers Stadion hadden we niet alleen te maken met de opdrachtgevers RKC Waalwijk en De Mandemakers Groep. We moesten ook rekening houden met de eisen van de organisatie die het onderhoud van de grasmat verzorgt en we voerden nauw overleg met de partij die de veldverwarming installeerde. De koppeling tussen de cv-toestellen en het veldverwarmingssysteem die de warmte afgeeft, moet namelijk feilloos werken. De club stelde als belangrijke randvoorwaarde dat de installatie het veld altijd zou kunnen verwarmen, ook bij uitval van een of meerdere toestellen. We plaatsten daarom meerdere pompen en verwarmingstoestellen zodat er altijd een toestel klaarstaat om de verwarmingswerkzaamheden over te nemen, mocht er een uitvallen.”
Het goed instellen van de regeltechniek voor de veldverwarmingsinstallatie was volgens Leon Vink een van de meer uitdagende onderdelen in dit project. “De vraag was om de juiste hoeveelheden water te verpompen met de gewenste ΔT van 7⁰C, om energetisch optimaal te draaien. Het kostte ons wat hersengymnastiek om dat voor elkaar te krijgen. Het was ook de eerste keer dat we met veldverwarming werkten, waardoor we te maken kregen met nieuwe uitgangspunten. Bijvoorbeeld het grote belang om een zeer exacte temperatuur te halen en geen te hoge opwarmsnelheid te hebben. Dat waren eye-openers voor ons. Bij een normale vloerverwarming maakt het niet uit als de temperatuur iets hoger is, zolang die maar binnen een bepaalde bandbreedte blijft.”
Het was bijzonder dat we zo’n mooie rol mochten vervullen in dit project, dat je bezig bent met de verwarming van een oppervlakte waar een levend product op groeit dat grotendeels afhankelijk is van de warmtevoorziening die je zelf aanlegt maakt het speciaal. Het vertrouwen en de ruimte die we van De Mandemakers Groep en RKC Waalwijk kregen om de installaties te realiseren, zorgden ervoor dat we een technisch hoogstandje konden realiseren, met name op het vlak van temperatuurbeheersing.
Leon Vink, projectleider bij de Werkendamse Verwarmings Centrale
Technisch rechterhand Mari van Veldhoven van De Mandemakers Groep is op zijn beurt zeer te spreken over de werkzaamheden van de Werkendamse Verwarmings Centrale. “We zijn dik tevreden met de installaties van Remeha die de veldverwarming van warmte voorzien. De veldverwarmingsinstallatie is een mooi visitekaartje voor het stadion en de club. De veldtemperaturen zijn hiermee optimaal in de hand te houden.”
Tevreden over het eindresultaat
Frank van Mosselveld, algemeen directeur van RKC Waalwijk, sluit zich bij die woorden aan. “Het eindresultaat stemt ons zeer tevreden. Het is een heel energiezuinig systeem waarbij elk toestel los kan op- en afschakelen. Dit geeft ons de zekerheid dat het systeem ook blijft functioneren als er een storing is aan een van de ketels. Bovendien kunnen we de temperatuur van het veld heel precies sturen. De energiezuinige toestellen van Remeha zorgen daarnaast voor een kostenbesparing ten opzichte van ons oude veldverwarmingssysteem, dat we gebruikten in de periode voordat we op kunstgras speelden. Een groot voordeel is dat de installateur ook op afstand inzicht heeft in het functioneren van het veldverwarmingssysteem en als het nodig is kan ingrijpen. In de periode dat de installatie draait – meestal is dat van oktober tot maart – krijgen we wekelijks een rapport waarin per uur inzichtelijk is hoe het systeem functioneert. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het veld door de veldverwarming het hele jaar door in goede conditie is.
Ook interesse in een betrouwbaar en energiezuinig verwarmingssysteem?
Vraag het de accountmanagers.