Blog over duurzaam verwarmen
De waarheid over het geluid van een warmtepomp.
Zonder geluid geen warmte
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Net als een vaatwasser, een wasdroger of een cv-ketel dat doet. Het geluid dat je buiten hoort als een warmtepomp draait, kan je vergelijken met dat van een bescheiden regenbui. En zeg nou zelf, dat valt toch best mee.
Sommigen noemen het een nadeel van de warmtepomp, het feit dat die geluid maakt. Maar ze zijn vandaag de dag stiller dan ooit en eerlijk is eerlijk: zonder geluid geen warmte. Het geluid dat de buitenunit van een warmtepomp maakt, komt van de ventilator en de compressor. De ventilator zuigt de lucht aan en de compressor brengt het koudemiddel onder hoge druk. Daarbij komt geluid vrij, daar valt niet aan te ontkomen. In de winter zal de warmtepomp harder werken en dus meer geluid maken, in de zomer is dat een stuk minder. Dat komt goed uit, want ’s zomers kun je dus ongestoord met open ramen slapen.
Een warmtepomp mag niet luidruchtig zijn
Warmtepompen mogen vanuit de wet- en regelgeving niet luidruchtig zijn. Er zijn eisen aan het geluid dat een unit voortbrengt wanneer je er je oor op legt. En er zijn eisen aan het geluid dat je op de grens met de buren nog mag horen. Voor de Ecodesign richtlijn mag een buitenunit maximaal 65 decibel aan geluid maken. Alle Remeha-toestellen voldoen daaraan. Dat kan je zien op het CE-label van de warmtepomp.
Op de erfgrens met de buren mag een warmtepomp overdag 45 decibel voortbrengen, ’s nachts is dat 40 decibel. Als je daar aan voldoet, zal niemand er last van hebben. Daarnaast zijn er geluiddempende kasten beschikbaar die gemiddeld 10 decibel dempen.
Verantwoordelijkheid installateur
Hier ligt een belangrijke taak voor de installateur. Die zal ervoor moeten zorgen dat de buitenunit zo wordt geplaatst, dat die de geluidsgrenzen op de erfgrens niet overschrijdt. Door de unit bijvoorbeeld op het dak te plaatsen in plaats van aan de muur. Moet die toch aan de muur, dan zal de installateur trillingsdempers aanbrengen om het geluid te minimaliseren. Er zijn ook instellingen mogelijk die zorgen dat de buitenunit ’s nachts zo min mogelijk hoeft te draaien. Kortom, de installateur kan ervoor zorgen dat jij geen gedoe krijgt met de buren. En dat je zelf ook rustig slaapt.
Hybride is stiller
De buitenunit van een hybride warmtepomp, dus een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel, maakt minder geluid dan een volledig elektrische oplossing. Dat komt omdat de cv-ketel meestal zorgt voor het warme water in de douche en de keuken. Daar hoeft de warmtepomp zijn best niet voor te doen en die zal dus veel minder vaak aanslaan. Vooral in de zomer.
Ben je benieuwd hoeveel geluid de buiten-unit van een Elga Ace écht maakt? Bezoek dan een van onze Experience Centers.
Lees meer over hybride warmtepompen.
Lees ook
Energietransitie
Niet elke installateur mag een warmtepomp plaatsen.
Duurzaam wonen
Wat moet je weten over de installatie van een warmtepomp.
Duurzame oplossingen