Blog over duurzaam verwarmen
Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp.
Een warmtepomp is een goede investering waarmee je veel geld kunt besparen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk wanneer deze investering zichzelf uitbetaalt? Wanneer heb je de kosten van de warmtepomp terugverdiend en waarvan is deze terugverdientijd afhankelijk? Het antwoord op deze vragen is gedeeltelijk afhankelijk van het type warmtepomp.
Nieuwe norm vanaf 2026
Vanaf 2026 is het wettelijk verplicht om bij vervanging van jouw cv-ketel op z’n minst een hybride warmtepomp te installeren. De terugverdientijd van de warmtepomp is hierin wel een factor. Als het te lang duurt voor de investering zichzelf uitbetaalt, gaat deze verplichting niet op. De overheid gaat daarbij uit van een terugverdientijd van zeven jaar. Mede dankzij de ISDE-subsidie is dit in veel gevallen haalbaar. De subsidie verlaagt de initiële kosten van de warmtepomp, waardoor deze investering ook sneller kan worden terugverdiend.
Initiële kosten en energieprijzen
De terugverdientijd van een warmtepomp is eigenlijk niets meer dan de initiële investering - met aftrek van eventuele subsidie - gedeeld door de jaarlijkse besparing op de energiekosten. Deze berekening is dus vooral van twee factoren afhankelijk: de kosten van de warmtepomp en de energieprijzen (zowel stroom als gas). Daarbij gaat het niet alleen om de energieprijzen van nu, maar om een gemiddelde prijs gedurende de levensduur van de warmtepomp (meestal minstens vijftien jaar). Dat maakt het lastiger om een inschatting te maken van de terugverdientijd. Mocht de gasprijs in de toekomst nog stijgen of hoog blijven, dan komt dat de terugverdientijd van de warmtepomp ten goede.
Terugverdientijd van een hybride warmtepomp
In de praktijk ligt de terugverdientijd van een warmtepomp meestal tussen de vijf en zeven jaar. Het gaat dan om de terugverdientijd van een hybride warmtepomp, waar de investeringskosten aanzienlijk lager liggen. De kosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de 3.500 en 4.000 euro, terwijl elektrische warmtepompen beschikbaar zijn vanaf 7.500 euro. De investering in een hybride warmtepomp is dan ook sneller terugverdiend. Uit een recent onderzoek, met resultaten van 120 woningen waar een hybride warmtepomp is toegepast, blijkt dat een woning hiermee jaarlijks gemiddeld 1.000 euro op de energiekosten bespaart.
Terugverdientijd van een elektrische warmtepomp
De terugverdientijd van een elektrische warmtepomp is lastiger te bepalen. Dit heeft ermee te maken dat woningen waar deze warmtepompen worden toegepast, doorgaans goed geïsoleerd en dus al zeer energiezuinig zijn. Dit maakt het verschil in energiekosten voor en na installatie van de warmtepomp een stuk kleiner, waardoor de terugverdientijd ook moeilijker te bepalen is. Het grote voordeel van een volledig elektrische installatie is wel dat de gebruiker minder afhankelijk is van fluctuerende gasprijzen.
Waardestijging van je woning
De besparing op de energiekosten heeft directe invloed op de terugverdientijd van een warmtepomp. Maar indirect is ook de waarde van de woning een factor. Met de aanschaf van een warmtepomp verduurzaam je het huis, wat leidt tot een verbetering van het energielabel en daardoor een verhoging van de waarde. Ook deze waardestijging komt de terugverdientijd van de warmtepomp ten goede.
Lees ook
Duurzaam wonen
Waardeverhoging van je woning met een warmtepomp.
Energietransitie
Warmtepomp flink goedkoper door subsidie.
Duurzame oplossingen