Duurzaam wonen - welke vragen stel je bij een warmtepomp offerte - Beter buiten begint binnen - Remeha

Blog over duurzaam verwarmen

Welke vragen stel je bij een warmtepomp offerte?

Er zijn grote verschillen tussen hybride en volledig elektrische warmtepompen. Ook als je de keuze tussen gas en gasloos buiten beschouwing laat. Bij een hybride warmtepomp zijn er over het algemeen minder werkzaamheden in je woning nodig bij de installatie. Bij de installatie van een elektrische warmtepomp komt meer kijken. Maar er is ondersteuning: via Remeha vind je een installateur die je met raad en daad bijstaat. 


Welke factoren?

Er spelen diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Is je woning geschikt voor een warmtepomp? Houdt de woning de warmte goed vast? Kan de installatie je woning met een lage watertoevoertemperatuur verwarmen? Zo niet, dan moet je nog niet aan een volledig elektrische warmtepomp beginnen. Isoleren, eventueel na-isoleren en een vloerverwarming zijn dan noodzakelijk om je woning geschikt te maken voor een volledig elektrische warmtepomp. 


Komt de installateur langs?

Laat je een offerte maken en komt de installateur bij je langs? Dan kan hij uiteenlopende zaken goed inschatten. Denk hierbij aan het benodigde leidingwerk, de afstand tussen binnen- en buitendeel, aanwezigheid van leidingen in de technische ruimte en de eventuele uitbreiding in je meterkast. 


Bij het doen van een digitale schouw (dus op afstand) maakt een installateur wat meer aannames. Gezien de drukte in de markt is het logisch dat de installateur start met een digitale schouw. Op deze manier bespaart hij kostbare tijd en dat is belangrijk in een sector met een tekort aan mensen. Een indicatieve offerte op basis van een digitale schouw geeft je inzicht in de kosten. Als je dan echt geïnteresseerd bent, kan de installateur een afspraak maken voor een definitieve offerte. 


Welke belangrijke vragen moet je een installateur stellen?

De eerste vraag die beantwoord moet worden: hybride of volledig elektrisch? Bij de keuze voor hybride: kan de ketel blijven hangen of moet de ketel ook vervangen worden? Is je ketel bijvoorbeeld jonger dan 10 jaar dan kan je deze prima laten hangen. En verder:

  • Gaat het je om de terugverdientijd of speelt het beperken van gasverbruik een rol? 
  • Waar komt het buitendeel te staan? 
  • Is de installatie geschikt? 
  • Is er voldoende ruimte in de technische ruimte?
  • Is er een buffervat nodig? 


Ervaren installateurs hebben op al je vragen antwoord. 


Hoe vind je een installateur?

Via onze website vind je een installateur. Op basis van je postcode en huisnummer stellen we een installateur voor. Daarnaast kent Remeha Hybrid Hero’s. Dat zijn gecertificeerde installateurs die gespecialiseerd zijn op het gebied van hybride warmtepompen. 

Lees ook

Energietransitie - mag elke installateur een warmtepomp plaatsen - Beter buiten begint binnen - Remeha

Energietransitie

Niet elke installateur mag een warmtepomp plaatsen.

Duurzame oplossingen - wat is COP SCOP - Beter buiten begint binnen - Remeha

Duurzaam wonen

Hoe lang duurt het installeren van een warmtepomp?