wat is het verschil tussen een elektrische en hybride warmtepomp

Blog over duurzaam verwarmen

Wat is het verschil tussen een hybride en elektrische warmtepomp?

Met een warmtepomp verwarm je je huis op een duurzame manier. Je kunt met een warmtepomp helemaal van het aardgas af, maar er zijn ook warmtepompen die je combineert met je cv-ketel. Daarbij maak je een keuze tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp. Het grootste verschil is dat je met de volledig elektrische variant helemaal van het gas af bent.  

 

Elektrische warmtepomp zonder gas te verbruiken 

Een elektrische warmtepomp kan niet terugvallen op een cv-ketel. Op erg koude dagen heeft een elektrische warmtepomp meer vermogen nodig om de woning te verwarmen. Bij toepassing in goed geïsoleerde woningen is dit geen probleem. In minder geïsoleerde woningen heeft een elektrische warmtepomp dan te weinig vermogen om de woning warm te krijgen. Daarom is het maken van de juiste keuze belangrijk.  


Voor de warmwater voorziening, bijvoorbeeld om te douchen, moet een boilervat geplaatst worden. Dit komt omdat een elektrische warmtepomp onvoldoende vermogen heeft om direct warm water te leveren zoals een cv-ketel dat kan.   

 

Hybride warmtepomp maakt gebruik van gas 

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een cv-ketel. In principe zorgt de hybride warmtepomp voor de verwarming, maar bij lagere temperaturen neemt de cv-ketel de verwarming geheel of deels over. De cv-ketel zorgt in alle gevallen voor het warme water, omdat hier meer vermogen voor nodig is dan de hybride warmtepomp kan leveren. De warmtepomp kan ook zo worden ingesteld, dat de cv-ketel aan gaat op het moment dat verwarmen op gas voordeliger is dan op stroom.


Een hybride warmtepomp is geschikt voor woningen die minder goed geïsoleerd zijn, omdat de cv-ketel altijd paraat staat om te helpen. Zo ben je verzekerd van comfort en heb je het voordeel van een energiezuinig systeem. Je bespaart met een hybride combinatie tot 75% op je energierekening. 

  

Meer verschillen tussen hybride en elektrische warmtepomp 

  • Een volledig elektrische warmtepomp is efficiënt in nieuwbouwwoningen en goed geïsoleerde woningen. Een hybride warmtepomp functioneert goed in het merendeel van de bestaande woningen. 
  • Heb je geen nieuwbouwwoning dan moet je bestaande woning goed geïsoleerd zijn als je een all-electric warmtepomp aanschaft.  
  • Met een volledig elektrische warmtepomp verbruik je meer elektriciteit dan met een hybride. Zonnepanelen kunnen een uitkomst zijn. 
  • Een volledig elektrische warmtepomp koelt je woning in de zomer een paar graden.  
  • Een volledig elektrische warmtepomp vereist vloerverwarming.  
  • Een volledig elektrische warmtepomp heeft een boiler nodig voor warm water.  

 

Wanneer een hybride en wanneer een elektrische warmtepomp? 

Op het eerste gezicht lijkt de keuze tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp misschien lastig, maar als je kijkt naar de verschillen zoals hierboven beschreven, kan je al een conclusie trekken. Toch is het inschakelen van een professionele installateur belangrijk. Wil je hulp bij het maken van de juiste keuze, ga dan naar de Remeha Warmtewijzer.  


Met de Remeha Warmtewijzer weet je binnen een paar minuten wat voor jouw (woon)situatie de beste oplossing is. Daarna koppelen wij je aan de juiste installateur. 

Lees ook

Duurzaam verwarmen kan bijna overal

Energietransitie

Duurzaam verwarmen kan bijna overal.

Duurzaam wonen - welke vragen stel je bij een warmtepomp offerte - Beter buiten begint binnen - Remeha

Duurzaam wonen

Welke vragen stel je bij een warmtepomp offerte?