header-prod-locatie-ElgaAce-juli23

Nieuwe Elga Ace fabriek produceert in recordtempo op volle kracht

De gesprekken over de realisatie van een fabriek voor de Elga Ace startten in september 2022. Aan het eind van dat jaar werd een pand in Apeldoorn-Noord gehuurd en op 1 januari kon met de inrichting worden begonnen. Sinds maandag 3 juli is de definitieve productielijn in gebruik. “Dit is echt een record. Normaal gesproken is zoiets niet binnen één jaar te realiseren”, zegt Edu Veldhuis, directeur operations bij Remeha. “En eigenlijk produceren we al sinds 5 april in deze hal de eerste toestellen.”


De toestellen die Remeha sinds april aflevert, komen van de zogeheten manuele lijn. Dit was een productielijn zonder de mate van automatisering die sinds juli mogelijk is. “Die eerste productie zijn we gestart om onze mensen alvast te kunnen opleiden, maar ook omdat de vraag naar de Elga Ace zo enorm groot is. In de tussentijd hebben we met Total Productivity (TP), de leverancier van de geautomatiseerde productielijn, een volledig nieuwe lijn opgebouwd en in gereedheid gebracht.”


Zeer nauw samenspel
Volgens Veldhuis was hiervoor een zeer nauw samenspel noodzakelijk. “Bij ons is natuurlijk veel expertise aanwezig van het toestel en van de productie van cv-toestellen. TP is dé specialist in het realiseren van dergelijke geautomatiseerde lijnen. En toch verliep de realisatie anders dan zij gewend zijn. Normaal zouden zij een dergelijke productielijn bij hen op locatie opbouwen, testen en dan vervoeren naar de fabriek van hun klant. Om tijd te winnen hebben zij onze productielijn nu direct in ons nieuwe pand ontwikkeld, gebouwd en getest. Dat spaart tijd, maar zorgt ook dat wij op elk moment kunnen meekijken en feedback kunnen leveren. Alleen op die manier was het mogelijk dat wij al in juli met deze productielijn konden starten.”

elga ace productie

Capaciteit langzaam opvoeren
Op de geautomatiseerde lijn produceren wij nu al 250 stuks per dag. Vanaf september, zo is de planning, gaat dit omhoog naar 350 stuks per dag, oftewel zo’n 7.000 per maand. “Uiteindelijk, maar dat is afhankelijk van de ontwikkeling van de vraag, ook vanuit het buitenland, kunnen we met deze lijn in twee ploegen 600 toestellen per dag afleveren.” Veldhuis benadrukt dat het hier gaat om de productie van de binnenunit. De buitenunit van de Elga wordt elders in de wereld gemaakt en wordt dus geïmporteerd. “Wij assembleren de binnenunit, maar solderen ook leidingen op de platenwisselaar. Dit is een nieuw proces voor ons, in vergelijking tot bijvoorbeeld de assemblage van cv-ketels. Hiervoor hebben we een deel van onze mensen een specifieke opleiding gegeven.”


"Om tijd te winnen is de productielijn direct in ons nieuwe pand ontwikkeld, gebouwd en getest. Dat bespaarde tijd en gaf ons de mogelijkheid op elk moment te kunnen meekijken en feedback te leveren."


Meekijken in Frankrijk
eVoor het inrichten en in gebruik nemen van deze productielijn zijn mensen van Remeha bij de fabriek van BDR Thermea Group in Frankrijk geweest, waar de Elga Ace tot op heden wordt geproduceerd. “Wij hebben daar geleerd hoe we de productie efficiënt kunnen inrichten. En Franse collega’s zijn recentelijk nog hier geweest om te helpen de productie op te starten. In Frankrijk ligt de productie op maximaal 250 stuks per dag. Rond de tijd dat wij onze productie naar 350 stuks per dag verhogen, zal de fabriek in Frankrijk ermee stoppen om daar andere typen warmtepompen te maken. Vanaf oktober dit jaar ligt de totale Elga Ace-productie daarom bij ons en beschikken wij over een capaciteit om 140.000 binnenunits per jaar te kunnen afleveren.”


Optimaliseren en uitbouwen
Voordat Remeha die maximale capaciteit kan bereiken, wordt er de komende periode gewerkt aan het verder ontwikkelen en optimaliseren van de productielijn. “We zijn eind vorig jaar gestart met een projectteam dat uit eigen mensen bestaat; allemaal specialisten op het gebied van productie, inkoop, kwaliteit, ict, enzovoorts. Voor de assemblage hebben we eveneens een aantal eigen mensen opgeleid maar daar ook steeds meer mensen van een uitzendorganisatie bij. Vanaf nu zullen we de productie verder opschalen zodat we in oktober dit jaar de meeste achterstanden met de levering hebben ingelopen. Vervolgens ligt er een grote uitdaging bij de installatiebranche om deze units ook te installeren. Geen eenvoudige opdracht maar in diverse samenwerkingsverbanden zijn we volop bezig om te zien hoe we het installatieproces kunnen versnellen en versoepelen.”

Lees ook