De vraag naar hybride, lucht/water-, water/water- en lucht/lucht(airco) warmtepompen neemt flink toe. Dat is een belangrijke ontwikkeling en een wezenlijk onderdeel van de energietransitie. Naarmate warmtepompen populairder worden, neemt de aandacht voor geluidsnormen toe, want hoe je het ook wendt of keert: warmtepompen produceren geluid. Hoe voorkom je dat verduurzaming overlast veroorzaakt? Remeha ondersteunt je op dit gebied met relevante informatie en concrete oplossingen.
Een bijproduct van warmtepompen en airco’s is geluid. Dat is logisch, want deze apparaten bevatten o.a. een compressor, ventilator(en) en overige componenten. Wanneer we letten op de geluidsnorm ingegaan per 1 april en het comfort van de eindgebruiker in acht nemen, moeten we investeren in warmtepompen die zo stil mogelijk zijn.
De geluidsproductie wordt aangegeven in dB(A) en dat kan zowel geluidsdruk als geluidsvermogen betekenen. Geluidsvermogen is op 0 meter afstand van de warmtepomp. Geluidsdruk wordt gemeten op een afstand van het apparaat en op een afstand boven de grond. Om een gedegen keuze te maken, is het belangrijk om geluidsdruk te meten volgens de EN 1202-norm. Gebeurt dat bij alle warmtepompen, dan zijn de toestellen beter met elkaar te vergelijken. Voor airco’s geldt dezelfde geluidsnorm per 01 april 2021.
De regelgeving rondom geluidshinder bij warmtepompen en airco’s die we al sinds 2012 in Nederland kennen, is verder aangescherpt. Om geluidsoverlast te beperken gelden sinds 1 april nieuwe geluidseisen voor nieuwe warmtepompen en airco’s. Er is meer aandacht voor de geluidsdruk en dat betekent dat men rekening houdt met de manier waarop mensen geluid ervaren. De nieuwe regelgeving komt er in het kort op neer dat de buitenunits van warmtepompen en airco’s ’s nachts niet meer dan 40dB(A) en overdag maximaal 45dB(A) geluid morgen veroorzaken (bij de buren).
We krijgen regelmatig de vraag welke van onze producten aan de nieuwe regelgeving voldoen. Hoewel de warmtepompen van Remeha innovatief zijn, is dat lastig te zeggen, want elke (woon)situatie is anders, maar voor elke situatie is een oplossing. Bij een vrijstaande woning is de kans groot dat je zonder problemen voldoet aan de regelgeving en bij een rijwoning moet er misschien iets harder gezocht worden naar een passende oplossing. Maar samen met Remeha lukt dat.