• Website
  • Kennisbank
  • Actueel
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.
Geen resultaten gevonden.

Remeha maakt opnieuw waterstofprimeur mogelijk

In Uithoorn worden woningen tijdelijk verwarmd met waterstof cv-ketels van Remeha. Uithoorn stroomt vanaf vandaag waterstof door het bestaande aardgasnet. Veertien sloopwoningen zijn gereed gemaakt voor tijdelijke verwarming met waterstof. Dit is een techniek die wereldwijd nog in de kinderschoenen staat en nu voor het eerst in Nederland op deze schaal is toegepast. Het project is een initiatief van Stedin, waarbij Remeha intensief betrokken is als projectpartner en leverancier van meerdere 100% waterstof cv-ketels. In het project wordt onder meer samengewerkt met woningcorporatie Eigen Haard, de gemeente Uithoorn, Installatiebedrijf Feenstra en energieconsultant DNV GL.

Uniek waterstofproject 
In 2050 wil de overheid geen aardgas meer gebruiken in woningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Het verwarmen van woningen met waterstof is voor Remeha één van de routes naar een duurzame toekomst, naast elektriciteit, warmtenetten of andere toepassingsvormen van bijvoorbeeld groen gas. In Uithoorn wordt de toepassing van waterstof in de praktijk onderzocht. De ombouw van aardgas naar waterstof bestaat uit een aantal stappen. Het onderzoeken van bestaande gasleidingen en verbindingen zowel in de straat als in de woningen en het verwarmen van woningen met de waterstof cv-ketels van Remeha.

Opnieuw een primeur  
Remeha is als projectpartner intensief betrokken bij de totstandkoming en realisatie van dit project. Na de waterstof wereldprimeur in het appartementencomplex in Rozenburg (juni 2019) is Remeha dus opnieuw onderdeel van een waterstofprimeur. Remeha ziet waterstof niet als het enige antwoord op de energietransitie, maar als één van de antwoorden. Juist daarom investeert Remeha volop in de ontwikkeling van waterstof(cv-ketels), zijn we onderdeel van Missie H2, H2 Platform en participeren we volop in baanbrekende waterstofprojecten zoals Uithoorn, Rozenburg, Apeldoorn en Lochem. Want alleen door nú koers te kiezen, werken we samen toe naar een energieneutrale toekomst.

 

In Uithoorn onderzoekt Stedin in de praktijk hoe we het bestaande aardgasnet geschikt kunnen maken voor waterstof. Voor Remeha betekent dit dat wij in de praktijk ervaring op kunnen doen met het verwarmen van meerdere bestaande woningen met een waterstof cv-ketel. We kunnen aan Nederland opnieuw laten zien waartoe we gezamenlijk in staat zijn, vertelt Arthur van Schayk, Algemeen Directeur van Remeha.

Een succesvolle en betaalbare energietransitie is gebaseerd op dit soort samenwerkingsverbanden. Samen met de gehele keten tonen we onze innovatiekracht. Deze kennis en ervaring kan Nederland gebruiken om onze huizen in de toekomst duurzaam en comfortabel te verwarmen.

 

Remeha en waterstof
Waterstof biedt veel mogelijkheden en daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan. Remeha heeft de eerste waterstofketel van de wereld ontwikkeld en de eerste proeven zijn veelbelovend. De komende jaren zullen we dan ook steeds vaker zien dat het wordt toegepast in pilots en speciale ‘waterstofwijken’. Remeha gelooft in de toepassing van deze energiedrager en investeert daarom volop in waterstofontwikkeling:

  • Nu: 20% waterstofbijmenging met bestaande Remeha cv-ketels
    Waterstof bijmenging is een pragmatische manier om snel een grote stap te maken in de CO2 doelen die wij nastreven. Met bijmenging van 20% waterstofgas realiseren we al een CO2-reductie van 8%. In november 2019 certificeerde kennisinstituut Kiwa diverse Remeha cv-ketels (Calenta Ace, Tzerra Ace, Avanta) als eerste in Nederland voor de bijmenging van maximaal 20% waterstof. Als je nu een Remeha cv-ketel koopt, ben je dus klaar voor 20% waterstofbijmenging.
  • Nu: pilotprojecten met onze 100% waterstof cv-ketel
    In juni 2019 hadden we samen met Stedin de wereldprimeur: een 100% waterstof cv-ketel toegepast in een bestaand appartementencomplex in Rozenburg. Deze waterstofketel wordt de komende jaren volop toegepast in pilotprojecten in zowel Nederland (zoals bijvoorbeeld Uithoorn en Rozenburg), maar ook in het buitenland lopen diverse baanbrekende waterstofprojecten (UK, Duitsland, Italië, Frankrijk).
  • Straks: Hydrogen ready cv-ketel
    Als we in de toekomst overschakelen op waterstof is het handig als je vandaag al je cv-ketel kunt voorbereiden op deze omslag. Remeha en moederbedrijf BDR Thermea Group werken daarom aan de ontwikkeling van ‘hydrogen ready’ cv-ketels. Een hydrogen ready cv-ketel werkt op aardgas, maar kan relatief eenvoudig worden omgezet naar waterstof. Bijvoorbeeld als jouw wijk in toekomst overgaat naar waterstof.

De verwachting is dat zowel de 100% waterstofketel als de Hydrogen Ready cv-ketels voor de particuliere markt in 2023 beschikbaar komen zoals een normale cv-ketel. Natuurlijk afhankelijk van marktontwikkeling en -vraag.

 
 

Wij geloven niet in één oplossing
Remeha is van mening dat onze energievoorziening een mix moet zijn waarin ruimte is voor verschillende energiedragers. We zijn realistisch: in onze ogen zijn er meerdere wegen die naar duurzaamheid leiden. Op die manier kunnen we aan het Klimaatakkoord voldoen en werken aan een duurzame samenleving. Gasvormigen, elektriciteit en warmtenetten helpen gezamenlijk bij de verduurzaming en dus het terugdringen van CO2-uitstoot in Nederland.