Header-wandketels-POP

Remeha Quinta Ace 65 in cascadeopstelling bij Handicare

De Nederlandse bevolking wordt gemiddeld steeds ouder en de overheid stimuleert ouderen dan ook om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Vaak zijn hiervoor woningaanpassingen nodig die veilig wonen en woongemak bevorderen. Handicare is één van de bedrijven die in deze markt actief is; het bedrijf richt zich op de productie en plaatsing van trapliften op maat om woningen levensloopbestendig te maken.


Handicare is in meer dan 50 landen actief en heeft wereldwijd ruim 700.000 klanten. Om het gasverbruik in het hoofdkantoor en tevens de fabriek voor trapliften te verminderen, vroeg Handicare aan installatiebedrijf Roemersma Installatie en Advies om de installatie te moderniseren. Het voorstel van de installateur in dit project was om een cascade-opstelling met twee hr-ketels van Remeha te installeren.


Doelstelling

Het plaatsen van een energiezuinige verwarmingsinstallatie voor het opwekken van de warmte die nodig is voor de chemische behandeling van de trapliftrails. De bestaande cv-ketel had een hoger vermogen dan nodig was voor de verwarming van het bad waarin de trapliftrails wordt behandeld.


Resultaat

Roemersma Installatie en Advies installeerde twee exemplaren van de Remeha Quinta Ace 65 in cascadeopstelling en realiseerde daarmee een zuinige verwarming voor de chemische baden voor de trapliftenrails. Daardoor zijn er nu twee verwarmingssystemen gecreëerd voor deze baden, waardoor de bedrijfszekerheid bij Handicare is toegenomen.

Actueel bericht - Quinta Ace 65 in cascadeopstelling

Succesvol verloop

Marco Roemersma, directeur en eigenaar van Roemersma Installatie en Advies, was als projectmanager verantwoordelijk voor de installatie van de nieuwe toestellen van Remeha. “Dit project is een echt een goed voorbeeld van maatwerk”, meent Roemersma. “Bij het plaatsen van de verwarmingsinstallaties moesten we bijvoorbeeld ook de cv-leidingen en gasleidingen aanpassen. Bovendien was het aansluiten van de nieuwe toestellen op de regeltechniek geen abc’tje. Verder moesten we op zoek naar een passende oplossing voor de rookgasafvoer. Op de verdieping boven de opstelling is namelijk een kantoor gevestigd waardoor het niet mogelijk is om een standaard schoorsteen aan te brengen.”


De nieuwe toestellen van Remeha verzorgen de warmte die nodig is bij het poedercoatingproces van de trapliftrails. Het aanbrengen van poedercoating op metalen onderdelen zorgt ervoor dat deze langer meegaan. Onderdeel van het poedercoatingproces is het ontvetten van de onderdelen in een chemisch bad, dat hiervoor op de juiste temperatuur moet zijn. “De oude ketel, die eerder de warmtetoevoer voor dit proces verzorgde, was nog een voorloper van de VR-ketel”, zegt Roemersma. “Deze ketel heeft een aanzienlijk lager rendement dan de moderne toestellen die nu beschikbaar zijn. Omdat de oude ketel ook warmte levert voor de luchtbehandelingskasten en als back-up diende voor de warmtepompen die het gebouw van warmte voorzien, was er een fors besparingspotentieel.”


Handicare koos ervoor om een deel van dit besparingspotentieel te verwezenlijken met de aanschaf van nieuwe toestellen voor de verwarming van het poedercoatingproces. Om de juiste oplossing te kunnen adviseren, inventariseerde Roemersma eerst hoe het proces van de poedercoating van de trapliftrails in zijn werk gaat.

Het is belangrijk om zo’n proces goed te doorgronden, zodat je weet aan welke eisen de nieuwe toestellen moeten voldoen. Pas als je weet welk vermogen de gevraagde toestellen minimaal moeten leveren, hoe de bestaande leidingen lopen en hoe de regeltechniek werkt, kun je kijken welke installaties passen bij de uitgangssituatie. 

Marco Roemersma, directeur en eigenaar van Roemersa Installatie en Advies

Toen Roemersma de minimale eisen voor de nieuwe toestellen en de indeling van de opstelling voor de toestellen in kaart had gebracht, nam hij contact op met Gosse Visscher van Remeha. Vanuit zijn rol als accountmanager utiliteit ging Visscher vervolgens op zoek naar een toestel dat het beste de rol van warmtebron voor het poedercoatingproces kon vervullen. “Op basis van de gegevens die ik van Marco Roemersma kreeg, rekende ik aan de hand van temperatuurtrajecten uit welke toestellen pasten bij de vraag van de opdrachtgever.”


Op basis van het advies van Visscher stelde Roemersma voor om twee stuks Remeha Quinta Ace 65 in cascadeopstelling te plaatsen. Na akkoord van Handicare ging de installateur aan het werk. In verband met de beschikbare ruimte en de indeling van die ruimte besloten Roemersma en de opdrachtgever om de verwarmingsinstallaties hangend aan de wand aan te brengen. Roemersma: “Om de toestellen veilig te bevestigen, berekende ik eerst waar de draagconstructie aan moest voldoen. Toen dat duidelijk was, lasten we een staalconstructie aan de muur waaraan we de toestellen konden vastzetten.”


Omdat het poedercoatingproces niet mocht worden stilgelegd, voerde Roemersma de installatiewerkzaamheden uit op zaterdagen. “Op de ene zaterdag plaatste ik de nieuwe cv-leidingen en op een andere zaterdag de gasleidingen. Hetzelfde geldt voor de regeltechniek. Daarna zetten we de toestellen van Remeha steeds stapsgewijs over op de nieuwe leidingen en regeltechniek. Zo werkten we steeds toe naar een situatie waarbij we alle oude onderdelen het systeem uiteindelijk konden vervangen voor de nieuwe onderdelen.”


11% minder gas en 750 euro per maand besparen

Opdrachtgever Handicare is erg te spreken over het eindresultaat. “Ons doel was om enerzijds meer bedrijfszekerheid in te bouwen en anderzijds energiezuiniger warmte op te wekken voor het poedercoatingproces”, zegt Nico Weel, medewerker technische dienst bij Handicare. “Beide doelstellingen zijn behaald met de toestellen van Remeha. De nieuwe verwarmingsinstallaties verzorgen in principe elke dag de noodzakelijke warmte voor de baden. De oude cv-ketel blijft voorlopig behouden als back-up voor de nieuwe toestellen en de ruimteverwarming. Alleen bij storingen van de hr-ketels van Remeha en op hele koude dagen zal de oude cv-ketel moeten bijspringen. Omdat we nu het overgrote deel van het jaar alleen nog maar de zuinige toestellen van Remeha laten draaien, besparen we gas en geld.” Roemersma vult aan: “In de nieuwe situatie verwarmt Handicare de baden met een veel hoger rendement. Hierdoor gebruiken ze jaarlijks circa 11% minder gas en besparen ze op jaarbasis gemiddeld 750 euro per maand.”


Nu Handicare de smaak te pakken heeft, bekijkt het de mogelijkheid om de verwarming verder te verduurzamen. Het bedrijf heeft Roemersma daarom gevraagd om ook te kijken naar de vervanging van de oude cv-ketel. Deze is nu nog als back-up aanwezig voor de warmtevoorziening van het gebouw op koude dagen en als reserve-verwarmingsinstallatie voor het geval de toestellen van Remeha onverwacht uitvallen. Weel: “De nieuwe toestellen voor de poedercoatingbaden was een goede eerste stap, maar we willen verder. Daarvoor brengen we eerst goed in kaart waar we de meeste winst kunnen behalen.” Zodra deze kengetallen duidelijk zijn, zal Roemersma weer contact opnemen met Visscher. “De samenwerking met Remeha is erg goed”, zegt Roemersma. “Gosse is een van de wizkids bij Remeha waarop ik altijd een beroep kan doen; ook voor niet-standaard vragen. Hij weet bijna altijd een passende oplossing en op het moment dat dit niet zo is, weet hij precies welke collega ons verder kan helpen. Die samenwerking is erg belangrijk, want we zijn bijna altijd bezig met situatiegebonden opdrachten die maatwerk vragen. Het is puzzelen om tot een oplossing te komen. En die puzzel is een stuk beter te maken als je iemand hebt die met je meedenkt. Remeha loopt nooit weg voor lastige vraagstukken en dat vind ik misschien wel het belangrijkste.”


Ook interesse in bovenstaande producten of benieuwd naar de mogelijkheden?



Vraag het de accountmanagers.

Lees ook